Les llenques de formatge són una espècie de bunyols farcits de formatge. Potser seria més correcte dir que el procés és cobrir un tall de formatge amb una barreja de massa de blat fermentada i ou que es fregeix i es recobreix amb sucre al final.

Aquesta és similar a la recepta dels bunyols o les resoles, ja que totes són masses fermentades que s’acaben fregint i arrebossant amb sucre.

En el Llibre de totes maneres de potatges, Rudolf Grewe compara1 aquesta recepta amb les almojábanas àrabs (nom derivat de l’àrab “al-muyabbana” que vindria a significar “la que té formatge”), recepta que avui en dia es troba a moltes regions d’Amèrica llatina i a Espanya tot i que en algunes poblacions la recepta no inclou formatge.

En els receptaris medievals trobem receptes pràcticament idèntiques a la del Sent Soví com la del Llibre de totes maneres de potatges, la del D’aparellar de menjar2 o la del Llibre del coch3 on on només canvia el tipus de greix que utilitza per fregir, mantega en comptes de greix de porc.
Tot i que en el Sent Soví no es diu res al respecte, en els altres manuscrits s’especifica que les llenques de formatge s’han de menjar calentes.

Ingredients
190 g de farina de força
120 g d’aigua
2,5 g de llevat premsat
6 rovells d’ou
Formatge curat d’ovella
Oli d’oliva
Sucre

En un bol barrejar la farina, l’aigua i el llevat esmicolat. Fer una pasta i passar-ho a la taula. Pastar tres minuts i deixar reposar dins del bol uns 15 minuts. Tornar a pastar tres minuts més i posar la massa en el bol tapat amb paper film durant unes dues hores.

Mentrestant, treure la pell al formatge i tallar-ne llesques d’uns 4-5 mm de gruix.

Una vegada la massa hagi crescut, barrejar amb les mans els rovells d’ou amb la massa fermentada. Al principi costa que s’integrin els dos elements però amb paciència acabareu obtenint una massa llisa i força líquida (us podeu ajudar amb un batedor manual per acabar el procés).

En un cassó petit, escalfar uns 3 dits d’oli i fregir els talls de formatge prèviament sucats generosament amb la barreja de massa i rovells. Fregir fins que agafi un color daurat i reservar sobre paper absorbent. Finalment, arrebossar cada llenca amb sucre. Menjar quan encara sigui calent.

1 Llibre de totes maneres de potatges, 2009: 186.
2 D’aparellar de menjar, 2015: 314.
3 Llibre del Coch, 1996: 81.

Text original del Sent Soví
Si vols donar llesques de formatge ben gras, fes llesques del formatge ben grosses. Aprés hages de la pasta llevada, co damunt és dit, e mescla-la ab vermells d’ous e fes-ho molt debatre ab una cullera. E puis unta’n la llesca del formatge dessús e dejús, e mit-la en la paella ab del greix damunt dit. Gira-la adés adés. E quan serà cuita, trau-la e mit-hi sucre dessús e dejús.