Bunyols
En el Sent Soví apareixen vàries receptes de fregits com les resoles, les llenques de formatge o aquests bunyols. És una massa fermentada fregida, com seria un bunyol de l’Empordà, però utilitzant només massa de forment llevada, ous i formatge. Els bunyols es servien arrebossats amb sucre o mel (segons el Llibre de totes les maneres de potatges).
Donat que, com sempre, el llibre no parla de quantitats, he partit de la base de proporcions de líquid i farina dels bunyols de l’Empordà que apareix al Corpus de la Cuina Catalana. Segons el Sent Soví, s’ha de barrejar la massa de forment amb ous i fer-ne pilotes. Això és un bon indicador de la textura que ha de tenir. Respecte al formatge, he utilitzat un formatge bastant comú a Catalunya com és un Serrat d’ovella que aporta força sabor.
Per fer uns 16 bunyols
290g de farina fluixa
3 ous L
6g de llevat premsat
Un pessic de sal
25g d’aigua
90g de formatge d’ovella curat
Oli per fregir
Sucre
En un bol barrejar la farina, els ous, la sal, el llevat i l’aigua. Barrejar i passar la pasta a la taula. Pastar uns 5 minuts fins a obtenir una massa homogènia i una mica elàstica. Afegir el formatge d’ovella ratllat i pastar 5 minuts més fins que el formatge estigui ben integrat.
Posar la massa en un bol untat amb oli, tapar amb paper film i deixar fermentar 1 hora (a 20 °C). Una vegada fermentat, fer porcions de 30 g i bolejar-les bé.
En un cassó, escalfar oli (en el Sent Soví utilitza llard tot i que jo he optat per oli d’oliva) a 170 °C i fregir els bunyols uns 9-10 minuts fins que estiguin ben rossos. És curiós veure com a mesura que es van fent, ells mateixos es donen la volta.
Retirar del cassó i posar-los sobre paper absorbent. Encara calents, arrebossar-los amb sucre blanc.
El resultat és un bunyol força gran (més que el que estem acostumats) i dens. El sabor és força interessant amb el formatge que li aporta també una mica d’untuositat.
Text original del Sent Soví