El lletugat és una crema de tronxos de lletuga (enciams) amb llet d’ametlles o cabra i formatge. És una crema de color blanquinós de sabor dolç, làctic i delicat. Encara que pugui semblar estrany, el tronxo de l’enciam és perfecte per coure i fer-ne crema.

La recepta que trobem en el Llibre de Sent Soví1 és una continuació de la recepta anterior, el pastanagat, i no està completa. Podeu comprovar-ho al final del post amb el text original del llibre. Tot i això, la versió que apareix en el Llibre de totes maneres de potatges2 sí que és completa i he utilitzat aquesta base per seguir la recepta. Teniu també el text original al final del post.

La recepta és molt similar al pastanagat. Es bull la verdura, es refreda i pica i es dissol en brou de moltó i al final si afegeix llet d’ametlles o cabra i formatge. En el cas del lletugat, diu que si no es tenen suficients tronxos d’enciam, s’hi poden afegir cebes. Com que era el meu cas, he afegit una mica de ceba per poder-ne fer més quantitat.

A més, si teniu llet de cabra podeu utilitzar-ne i donar un toc més làctic a la crema juntament amb el formatge. Crec que també pot funcionar bé amb llet de vaca o fins i tot nata.

Ingredients

250 g de tronxos d’enciam (uns 3 enciams)
Una ceba mitjana
250 g de brou de xai
Sal
100 g de llet de cabra
40 g de formatge d’ovella curat

Tallar els tronxos d’enciam per la meitat i fer-ne talls d’un centímetre. Tallar la ceba a trossos similars a l’enciam i posar-ho tot a bullir uns 25 minuts o fins que els tronxos siguin ben tous. Colar i refredar en aigua freda.
Amb un braç triturador, triturar els tronxos i ceba amb el brou. Posar en un cassó i afegir una mica de sal. Coure a foc mitjà 10 minuts i afegir la llet i el formatge prèviament ratllat. Remenar i retirar del foc.

  1. Llibre de Sent Soví, 2014: 222.
  2. Llibre de totes maneres de potatges, 2009: 161.
Text original del Sent Soví
E així mateix se fa lletugat: pren hom de les lletugues sol lo blanc del tronzo. E, si no has assats lletugues, pots-hi metre cebes blanques.
Així mateix se fa xeroviat com lletugat.
Text original del Llibre de totes maneres de potatges
Si vols ffer letugat ab let de hamelles, se ffa axí: prin letugues, sol lo blanc. E si no as asts letugues, pots-hi metre sebes blanques, e mit-les a coura. E quant seran ben cuytes, trau-les-ne, e mit-les en aygua ffreda; e puys prim-les entre ·II· telladors, quax qui ffa formatges. Puys, elles premudes, ages un el morter, e pica-les bé; e mit-les a coura ab brou de moltó e de cabsalada ho de què·t vulles. E cou-les en manera de carabaces. E quan deuran ésser cuytes, ages let de amelles que sia ffeta ab lo millor brou que ages, e mit-la dins; e mit-hi fformatge tallat ho entregua ho con te vuylles. E si·t vols ni te n’agrades, hi pots metra let de cabres en loc de la let de amelles.