Brou de gallines (2)
La recepta del brou de gallines és extremadament senzilla i es prepara amb una gallina, un tros d’os de porc i aigua. Només caldrà temps i paciència per aconseguir un brou potent on no cal afegir sal, ja que el sabor resultant és realment potent. A la mateixa recepta, s’indica que el brou està pensat per reconfortar i que és el millor brou de gallina que podràs fer.
Aquesta recepta de brou de gallines no té res a veure amb l’altra brou de gallines del Sent Soví que vaig cuinar fa unes setmanes. Sembla més pensat com un remei que no pas com un plat i segons la recepta es beu fred “E quan serà orejat, dóna’l a beure”.
La recepta que apareix en el Sent Soví és la mateixa que trobem tant al Llibre d’Aparellar de menjar1 i al Llibre d’Aparellar de menjar2 variant tan sols algunes paraules. Fora dels manuscrits catalans, trobem receptes similars a Le Viandier de Taillevent (número 90) i a Le Ménagier de Paris.
Ingredients
1 pollastre (o gallina) de 2,4 kg
200 g d’os de coll de porc (o espinada)
Aigua
En una olla grossa, posar el pollastre neta, sense cap però amb coll i potes i cobrir-lo bé amb aigua freda. Portar al foc, escumar i deixar coure 30 minuts. Afegir llavors l’os del coll i baixar el foc perquè bulli suaument. Tapar l’olla i coure 3 hores. Passades les 3 hores, retirar l’os de porc i amb una espàtula anar trinxant el pollastre (es desfarà). Coure 45 minuts més i colar. Refredar unes hores a la nevera i retira el greix solidificat de sobre. Servir lleugerament escalfat però no calent.
Text original del Sent Soví1 Llibre de totes maneres de potatges, 2009: 201.
2 Llibre d’Aparellar de menjar, 2015: 292.
E aquest brou val més que nengun altre de gallines.