El sols és una espècie d’escabetx de carn o de peix amb ceba, vinagre, espècies i farigola. La recepta del Sent Soví és l’única on s’utilitza la carn o el peix fregits, ja que la resta de receptes utilitzen peix o carn cuits en aigua. Segons Rudolf Grewe, això pot ser degut a una confusió de l’autor amb l’escabetx1.

En el meu cas, el que he fet ha estat provar la mateixa recepta amb el peix fregit i bullit i crec que el resultat amb el peix fregit és més suau i menys sec. He utilitzat verats que, segons el Totes maneres “Pex qui s’anomena verat és milor sahó de l’any, de juyn e de juliol.”2 això mateix diu el D’Aparellar de Menjar “Verat e bis, de juny e juyol”3.La mateixa recepta es pot aplicar a altres carns o peixos. Penso que pot quedar molt bé amb porc o peixos ferms.

A banda de la recepta del Sent Soví, apareixen altres receptes similars en el Llibre de totes maneres de potatges. A més de la recepta que coincideix amb la del Sent Soví, hi ha una recepta de perdius en sols4 on es couen les perdius en aigua i després es deixen macerar submergides en vinagre tot un dia. També apareix mencionat el sols en la recepta de “Qui parla con sa deu donar tot ast de ploma”5 on explica que si no vols el caldum (caldum , estòmac i budells de diversos animals), el pots posar en sols i donar-ho a la nit.

Ingredients:
4 verats
Oli d’oliva
80 g de ceba
180 g de vinagre de Xerès
15 boles de pebre negre
1 sobre de safrà
800 g de brou de peix
14 g de sal
3 branques de farigola.

Netejar els verats i treure’ls el cap i la cua. Tallar-los en 3 o 4 trossos i reservar.
En una paella amb un dit d’oli, fregir a foc mitjà els trossos de verat uns 10 minuts. Treure del foc i reservar amb paper absorbent.
Tallar la ceba a juliana i sofregir-la a foc suau uns 30 minuts amb una mica d’oli i sal. Afegir a la cassola tota la resta d’ingredients menys el verat i portar a ebullició. Escaldar el verat amb tot el líquid i deixar-lo cobert unes hores. Servir calent.

  1. Totes maneres de potatges, 2009: 180.
  2. Totes maneres de potatges, 2009: 202.
  3. D’Aparellar de menjar: 265.
  4. Totes maneres de potatges, 2009: 117.
  5. Totes maneres de potatges, 2009: 118-119.
Text original del Sent Soví
Si vols fer sols a què et vulles, a carn o a peix, pren de la carn o del peix frit e fets-ne trossos, e gita’ls en vinagre; e dessús gita primerament la farigola.
E si vols lo sols cald, hages pebre e safrà e vinagre, e del brou de la carn o del peix, e ceba tallada; e destrempa-ho tot e gita-ho dessús.