Aquesta és, oficialment, la primera recepta del blog. Una recepta que crec que representa molt bé la gastronomia del Sent Soví. És la salsa llimonea que té un predomini important de la llimona i del gingebre i que combina el sabor agre amb el dolç del sucre que porta. Està pensada per servir amb gallines a l’ast o d’olla.

En el meu cas, he seguit la recepta de la salsa el més fidelment possible. L’he servit amb pollastre rostit al forn (ja que m’és impossible fer un pollastre cuit en ast) que només he lligat, salpebrat i untat amb llard de porc. L’he cuit sobre una reixa i una safata a sota per recollir el greix. Un dia entrarem més a fons en com cuinar els pollastres i gallines.

El resultat és una salsa de color groc, molt fina de textura i que crec que pot combinar bé amb altres carns com per exemple un llom rostit, un rosbif, etc.

Com podeu veure, al final del post teniu un desplegable on podeu llegir el text original del Sent Soví.

Ingredients
500g de brou de pollastre
100g d’ametlla en pols
3 claus d’olor
3 grans de pebre
1 sobret de safrà en pols
Sal
Canyella molta
50g de suc de llimona
70g de gingebre pelat
20g de sucre blanc
1 ala del pollastre del brou
1 pollastre rostit o cuit a l’olla

Per fer la salsa llimonea, necessitem brou de gallina (tot i que jo l’he fet amb pollastre). En tot el Sent Soví, sempre que es parla de brou es refereix a un caldo fet amb gallina i aigua sense cap espècia ni hortalissa extra. Normalment aquest brou s’acaba especiant a posteriori, com en aquesta salsa. Jo l’he fet amb un pollastre tallat a quarts i posant-lo amb aigua freda en una olla ben cobert d’aigua. I l’he cuit durant 3 hores.
Una vegada fet el caldo, i encara calent, barrejar l’ametlla en pols per fer-ne llet d’ametlla. Triturar amb un túrmix un minut. Després colar per un colador de tela o amb una gasa.
Posar en un cassó la llet d’ametlla, les espècies prèviament moltes, el suc de llimona, el gingebre pelat i tallat a daus i el sucre blanc. Portar a ebullició suau i coure uns 20 minuts.
En un morter afegir la carn de l’ala de pollastre. Afegir una mica de la salsa al morter per facilitar el picat de l’ala. Picar fins que quedi una pasta ben fina. Aquesta ala picada ens servirà, a mode de picada, per espessar la salsa. Afegir l’ala i coure 5 minuts més.
Colar per treure el gingebre i servir juntament amb pollastre rostit.

Podeu escoltar el capítol del Sons de l’edat mitjana de Catalunya Música parlant de la salsa llimonea:

Text original del Sent Soví

Si vols fer llimonea, ab brou de gallines fets llet d’ametles pelades. E mit-la a coure en una bella olla ab espècies mòltes, gingebre e safrà, e molt de sucre blanc e suc de llimones. E fes-la molt bullir. E si hi vols metre millor comoltat, pots-hi metre una ala de gallina bé de fortment picada, que no hi parega. Aquesta salsa deu ésser acolorada, e deu-se donar ab gallines d’ast o d’olla, e deu-hi haver molt de sucre e suc de llimons, en guisa que la un tir l’altre. E assabora-ho de sal e de salsa e d’agror e de dolçor.