Aquesta recepta d’ordiat és una de les tres versions que apareixen en el Sent Soví. Són una espècie de farinetes d’ordi amb llet d’ametlles i sucre que es serveixen calentes.

És una recepta molt senzilla on es cou l’ordi sencer en aigua i després s’aixafa i es cou en llet d’ametlles. Les altres dues receptes que hi ha en el Sent Soví són lleugerament diferents entre elles i en una1, per exemple, en comptes de coure el gra sencer, se’n fa farina i es cou directament amb la llet d’ametlles. En l’altra2, es cou el gra sencer, es pica i dissol amb la llet i posteriorment es cola tota la barreja. El resultat és un líquid blanc i dolç que serà l’origen de l’orxata de xufa moderna.

Ingredients
100 g d’ordi
900 g d’aigua
1000 g d’aigua
400 g d’ametlla en pols
30 g de sucre
Sal

En una cassola, posar l’ordi amb els 900 g d’aigua i portar-ho a ebullició. Coure 1 hora a foc suau. Colar i reservar.
Per altra banda, fer llet amb l’aigua restant i l’ametlla en pols. Colar-la amb un colador de tela i triturar 200 g d’ordi cuit amb 100 g de la llet. Barrejar aquesta pasta amb la resta de la llet.
En un cassó, posar l’ordiat a coure a foc suau durant 30 minuts. Al final, afegir el sucre i corregir de sal.

1. Llibre del Sent Soví, 2014: 206
2. Llibre del Sent Soví, 2014: 208

Text original del Sent Soví
En altra manera ordiat: hages llet d’ametlles així com damunt és dit; aprés mit-la en una escudella. Aprés hages l’ordi ben perat e net, que no sàpia a vell ne a nenguna altra sabor; e mit-lo a coure en una olla ab aigua. E quan haurà bullit una estona, que serà esclatat, trau-lo’n e prem-lo un poc entre dos talladors. E mit-lo a coure ab la llet d’ametlles, així com damunt és dit.