Llet d’ametlles
Encara que pel títol ho sembli, aquesta recepta de llet d’ametlles és més aviat una crema d’ametlles. Es fa de manera molt senzilla amb ametlla pelada, aigua, gingebre, sucre i sal i el sabor és realment intens a ametlla.
Quan preparava aquesta recepta, comparant diferents versions, vaig veure que al Llibre del Sent Soví i Llibre de totes maneres de potatges editat al 20091 indiquen que a la recepta s’hi afegeixen bolets agàrics “e puys ages aytantal d’agarie com les ametlles”. A l’edició del Sent Soví2 de 2014 hi ha un canvi en el text (en aquesta edició, han normalitzat l’ortografia del text) però també de sentit, “e puis hages aitanta d’aigua com les ametlles”. Per tant, hem passat d’afegir bolet a aigua. Revisant el manuscrit original no crec que el text indiqui aigua però des del meu poc coneixement en aquesta matèria, confio completament en el criteri de l’editor Joan Santanach i de Barcino que fa anys que estan investigant i treballant amb el Sent Soví.
Si tornem a la recepta, l’última frase explica que si aquesta llet d’ametlles és per algú sa, s’hi afegeix gingebre sencer i sal. El gingebre sencer havia de ser sec (el portaven d’orient) i com que en el meu cas només en tenia de fresc, l’he posat fresc tallat a trossos.
Ingredients
500 g d’ametlla marcona pelada i crua
740 g d’aigua
50 g de gingebre fresc
70 g de sucre blanc
Sal
Amb una batedora, picar breument les ametlles. Afegir l’aigua i triturar-ho bé. Deixar reposar dins la mateixa batedora una hora per hidratar l’ametlla i triturar de nou. Amb un colador de tela o un drap, colar bé la barreja extraient tota la llet que es pugui.
Posar al foc la llet amb el gingebre, el sucre i un pessic de sal. Portar a ebullició i coure uns 15-20 minuts sense parar de remenar.
Text original del Sent Soví1 Llibre de totes maneres de potatges, 2009: 81.
2 Llibre del Sent Soví, 2014: 210.
E si la vols donar a hom sa, mit-hi sal e raïls de gingibre entregues.
javier martinez pujol
Pero como has espesado la crema, con harina de arroz, con la almendra??????, porque queda liquida y no me espesa.
sentsovi.cat
Hola Javier,
La cantidad tan alta de almendra hace que la mezcla espese de forma bastante rápida. ¿Has triturado bien el agua con las almendras? Un saludo