Aquesta recepta, a farcir polp, és una recepta que jo no havia vist mai. De calamars farcits si, però farcir un pop era una cosa que no coneixia. Per sort, un dia parlant amb la Francesca Coll, em va explicar que a Mallorca en fan i que es fan servir pops petits i es farceixen igual que quan fas calamars. També vaig veure que se’n fan unes jornades a Guardamar tot i que hi ha poca informació a la xarxa.

No he trobat receptes de pop farcit en cap receptari medieval tot i que he trobat uns calamars farcits en el D’Aparellar de menjar1 i un pop cuit al Llibre de Coch2. Els calamars farcits del D’Aparellar es couen de manera diferent als pops del Sent Soví3 i és que es couen al forn amb oli i després s’afegeixen a una salsa feta de pa remullat amb aigua, aigua, pinyons i espècies. En el cas de la recepta del Llibre de Coch, és simplement un pop cuit i que recomana servir-lo amb salsa verda.

Trobar el punt de la recepta m’ha portat uns quants intents bastant terribles. D’entrada, la primera vegada no vaig congelar els pops i això va resultar en uns pops duríssims immenjables. Les 3 següents proves van ser per ajustar espècies i quantitats, ja que al principi el sabor del farcit era massa pla i sense gens d’interès. Segons la recepta, s’hi ha d’afegir menta i marduix. En el meu cas i, ja que no vaig trobar marduix, l’he obviat.

Ingredients
8 pops nets d’uns 250-300g
6 claus d’olor
6 grans de pebre negre
7 grans d’all pelats
3 fulles de menta fresca
1 ceba de Figueres mitjana
40 g de panses

2300 g de líquid de coure les potes
200 g d’ametlla en pols
20 boles de coriandre
10 claus d’olor
El suc de mitja llimona

Separar les potes i el cap dels pops i netejar-los bé de terra, ulls, boca, etc. Congelar el pop per tal que sigui més tou una vegada cuit.
Una vegada descongelats, en una olla posar aigua a bullir amb sal i quan bulli, escaldar 3 vegades les potes dels pops i després coure-les 20-25 minuts. Retirar-les de l’olla guardant l’aigua i deixar-les temperar una mica.
Pelar i picar la ceba i sofregir-la amb una cullerada d’oli a foc mitjà uns 25 minuts o fins que agafi una mica de color. A banda, en un cassó coure els grans d’all pelats durant 15 minuts en aigua bullent.
Amb un ganivet, picar les potes dels pops cuites ben fines (també es pot fer amb un braç triturador). Afegir la ceba a la barreja juntament amb els alls cuits trossejats no gaire petits i les panses picades. Afegir els claus d’olor i els grans de pebre picats en el morter juntament amb les fulles de menta picades i afegir sal al gust.
Farcir els caps dels pops amb la barreja anterior i tancar amb un escuradents.
Mesurar 2 l d’aigua de la cocció de les potes i triturar juntament l’ametlla en pols per fer-ne llet. Passar-la per un colador de tela i posar en una olla juntament amb el suc de llimona, els claus d’olor i el coriandre en gra. Portar ebullició suau i coure els pops farcit durant 20-25 minuts. Retirar i servir amb una mica del suc de cocció.

  1. D’Aparellar de menjar, 2015: 236-239
  2. Llibre de Coch, 1996: 117
  3. Sent Soví, 2014: 228
Text original del Sent Soví
Si vols farcir polp o calamar, pren lo polp e llava’l bé, e perbull-lo, e talla-li les cames; e pren ço que dins és. E capola-lo tot ensems ab juivert e menta e moraduix e d’altres bones herbes. E pots-hi capolar d’altre peix si les cames no hi basten. E ir-hi les millors espècies que pusques trobar. E guarda’t que lo polp sia bé mundat. E mit-hi lo farciment, e mit-hi panses e alls escaldats e ceba sofrita. E puis fes llet d’ametlles ab lo brou que serà perbullit lo peix, e mit-la en una escudella o en una cassola ab lo polp ensems; en la llet pots metre un poc d’agror e de bones espècies, com millor pusques haver, e oli. Pots-la coure al forn o sobre uns ferros ab brases vives dejús.